Ledig...

Det här med att inte göra nått alls utan bara vara ledig är jätteovant för mej.
Jag vet inte hur man gör och jag får ångest och tryck i bröstet...
Lite jobbigt. :(
Det är som att jag av vana stressar upp mej och tänker what if? och tempo - tempo! Kom igen! Kör! Tiden går!

Vad jag har att lära mej nu är alltså att bara slappa utan dåligt samvete...

Hittade lite fakta på nätet om stress här:
http://m.umo.se/Kroppen/Stress/

STRESS

Stress är en naturlig reaktion i kroppen, som är bra när man behöver göra något snabbt eller har bråttom. Men om kroppen inte hinner återhämta sig efter att ha stressat eller om man är stressad fast man inte har bråttom, kan stressen bli ett problem.

Stress är den känsla som uppstår när man känner att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på, eller när man har för höga krav och förväntningar på sig. Som att man inte får tiden att räcka till för allt som ska göras i skolan eller på jobbet, samtidigt som man till exempel ska hinna träna, träffa kompisar, vara med familjen och hinna med olika fritidsaktiviteter.

En naturlig reaktion i kroppen
Stress är en naturlig reaktion i kroppen som ska hjälpa en att ta tag i utmaningar och problem. Hjärnan skickar stressignaler till kroppen och då börjar hjärtat slå fortare, andningen bli snabbare och musklerna spända; man blir beredd att agera. Det här är bra om man måste göra något snabbt. Den här reaktionen gör också att man kan få mer gjort när man är lite pressad eller har ont om tid.

Men man kan känna stress även om man inte har bråttom eller är i en akut situation. Man kan till exempel bli stressad av press, förväntningar eller idéer på vad man ska göra eller hur man ska vara. Även om de inte har med brist på tid att göra, skapar såna känslor stress.

Man reagerar olika på stress
Olika personer kan uppleva samma situation eller händelse på olika sätt. Och man kan själv uppleva liknande händelser olika vid olika tillfällen. Det beror till exempel på vad man har varit med om tidigare och hur man mår. Om man är utvilad och mår bra kanske man upplever en tuff skolvecka eller intensiv jobbperiod som en utmaning. Men om man är trött och nere kanske man tycker att samma vecka bara är hemsk och jobbig. Man blir också mer känslig och lättare stressad, om man har varit stressad förut.

Man behöver återhämta sig
Stress kan alltså vara bra. Och det är okej att det är stressigt i skolan eller på jobbet ett tag. Men när man har varit stressad behöver kroppen koppla av och ta igen sig, genom vila eller att man gör något kul.

Om man inte får tid att återhämta sig utan känner sig stressad ofta eller hela tiden, under lång tid, kan det bli ett problem. Då kan stressen leda till sånt som att man får huvudvärk, ont i kroppen, får svårt att sova, blir nedstämd eller tappar lust att göra vissa saker.

Stress blir skadlig om man under en längre tid upplever att krav och förväntningar är högre än vad man klarar av eller har tid till. Eller när man inte känner att man har kontroll över sitt liv.

Tecken på att man är stressad
Det finns flera olika saker som kan tyda på att man är stressad på ett sätt som inte är bra för en. Till exempel att man:

* sover dåligt på nätterna
* känner sig trött fast man har sovit
* ofta får ont i huvudet eller magen
* spänner sig och får ont i nacken eller axlarna
* får hjärtklappning
* känner sig nedstämd eller får ångest
* känner sig likgiltig eller ointresserad av det som händer omkring en
* lätt blir irriterad och arg över småsaker
*har svårare att koncentrera sig och glömmer bort saker
* känner sig rastlös och har svårt att koppla av
* inte har lust att ha sex, fast man haft det förut.

Bra om man får hjälp
Om man ofta känner sig stressad och besväras av det är det bra att försöka göra något åt det eller söka hjälp. Man kan börja med att berätta att man är stressad för en kompis, någon i familjen eller någon annan. Eller så kan man vända sig till en ungdomsmottagning, skolhälsovården eller en vårdcentral. Den man träffar där kan även hjälpa till med att söka annan mer specialiserad hjälp om man behöver det.

Ju tidigare man får stöd och hjälp desto snabbare brukar det gå att må bättre och slippa problem som beror på stressen.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback