Mina tips för att dämpa stress.

När man börjar se sej omkring så verkar det som var och varannan springer in i den där beömda väggen, lite eller stort - minst en gång i sitt liv.
Om du inte har gjort det så är du nog ett undantag.
Stress kan yttra sej på massa olika sätt. Du kan få ont i ryggen, bli snurrig, du kan få ett virus på balanssinnet, förlora hörsel tillfälligt, bli halvt ansiktsförlamad en period, få tinitus, sömnproblem, exem... ja massa olika saker, detta var bara några få exempel.

Min faster Arja sa till mej flera gånger när jag precis hade börjat med Mary Kay att jag skulle ta det lugnt och att man inte märker att man jobbar för mycket förrän efteråt och att man ska lyssna till sin kropp.
Jag fattade ju såklart inte alls vad hon pratade om. Det var ju så KUUUL! Det gick ju så BRA! Och jag älskade det! Å vad roligt! Jag hade ju kunnat jobba dygnet runt! Vilket jag också gjorde... i tanken i alla fall. Hade mitt jobb i tankarna HELA tiden.
Och så blev det precis så som faster Arja sa. Jag gick in i väggen. :)

Rubriken säger att jag ska ge dej tips på hur man ska dämpa stress och det är klart att mitt tips är att man ska lyssna på alla faster Arjor som man har runt omkring sej som säger alla dom där sakerna. Var smart och stanna upp och lyssna.
Men man är inte så smart alltid tyvärr, det visar ju statestiken på hur många som blir sjukskrivna av stress och hur många som blir utarbetade.

Så min tanke var här att ge tips på hur man kanske kan komma tillbaka... Vad man kan göra efteråt när det redan är ett faktum att du är utarbetad.
Lite tips på hur jag gör... Eller försöker göra. :)
För kan man inte vara förklok så får man vara efterklok.

* Börja med att ta ett beslut.
Besluta dej för att vara utbränd, besluta dej för att ge upp, besluta dej för att säga upp dej, bli sjukskriven eller lägga ner din firma. Släpp taget!
Du kan aldrig börja resan till att komma tillbaka om du hänger fast och fortsätter ha panik över det som stressar dej.
Erkänn läget.

* Bestäm tid när du är i NUET.
Okeeeej, det låter så jäkla flummigt men jag är helt seriös.
Jag kunde sitta med Eskil och amma honom och tänka på mitt jobb och vad jag måste göra, planera allt möljigt och inte vara närvarande.
Jag tror att alla är så ibland, lite frånvarande - det var inte så jag menade, så bli nu inte generad eller nått för jag skrev: bestäm tid NÄR du är i nuet. Då kan du börja där... Man kan ju prova att vara i nuet en gång om dagen i fem minuter i alla fall.

Bestäm dej medvetet att du ska sätta dej med en kopp kaffe och bara tvingar bort alla andra tankar på tvätt och jobb och måsten. Nu sitter jag här med min kopp och bara ÄR. JUST NU behöver jag inte tvätta eller jobba eller stryka kalsonger, för just nu är min tid då jag är i nuet med min kaffekopp.
Eller som ett exempel när jag är med Eskil. Då försöker jag tänka: Just nu leker jag med Eskil och hans bil. Vi kör den runt nunt på golvet hit och dit och oj vad den låter! Sen skrattar vi jättehögt och så kör vi bilen igen. Och nu kör den över hans ben och OJ! Den körde in i hans mage och sa pip :D
Och då är jag där med honom och hans bil och skratt och gulliga mage och inte nån annan stans i min tanke. Om jag börjar tänka på allt det andra så tvingar jag tillbaka tanken till honom och hans bil. :)

* Gör det du älskar.
Nu kan du verkligen göra allt det där du älskar. Så vad är det som du älskar? Gillar du promenader i skogen? Gå dit då! Gillar du träna? Börja träna. Gillar du renovera? Riv ner en vägg! Gillar du att måla möbler. Köp en burk med färg och börja kladda! Gillar du att sjunga - gå med i en kör eller sätt den vid datorn och skråla. :)
Sitt inte bara och bli en soffpotatiis och tänk på allt som var så jobbigt. Gör saker du älskar så mår du bättre och hittar tillbaka till dej själv snabbare.
Att aktivera sej med det man älskar att göra tror jag är rena terapin.

* Vänd dej till dom som förstår.
Det kommer alltid finnas människor omkring dej som inte alls förstår dej och hur du mår. När du pratar med dessa så ökar din stress. Du måste inte prata med nån som du inte vill prata med.

* Stäng av telefonen!
Du måste inte prata med NÅN. Du måste inte svara i telefonen och DU kan bestämma när eller OM du svarar. Du kan stänga av ljudet och ta samtalet när du känner att du är redo. Då hinner du också tänka på vad du vill säga.
Att stänga av telefonen eller ljudet är bra av den anledningen att man kan känna att man måste svara i telefonen. En del av stressen... man känner många måsten. Om du stänger av den så lurar du dej själv att inte svara. Du hör ju den inte och då kan man ju inte svara...
Men du får faktiskt också välja vem du vill prata med. Du har all rätt i världen att välja att inte prata med nån du känner ökar din stress. DU är viktigare än att nån annan blir sur för att du inte svarar.
Detta är dock svårt, därför är det lättare att bara stänga av den.
Detsamma gäller mail och sånt. Bestäm dej för att kolla mailen EN gång om dagen inte femtio.
Jag slutade att logga in på mitt företags intranät också och bestämde mej för att inte gå in där och titta på nått som kallas för Mitt träd.

Jag började stänga av ljudet på min telefon för flera månader sedan.
Jag lämnar också telefonen i vardagsrummet på kvällen så att jag inte hör den surra på morgonen för jag kunde vakna av surret och sen kunde jag inte sova.
Om någon ringer som ökar min stress ringer jag till vänner innan eller Chris och pratar med dom och berättar att jag har fått ett samtal eller sms från någon som gör mej nervös.
Då får jag pratat igenom det och bena ut mina känslor och sen tar jag tag i samtalet som stressar mej.

* Allt hänger inte på dej
Du har inte ansvar för någon mer än dej själv.
När man har en egen firma är man van vid att känna ansvar för allt. När man ska släppa allt det där känns det väldigt svårt för man känner ett sådant ansvar. Man kanske har arbetskarater eller anställda eller som jag konsulter.
Men vet du. Dom klarar sej. Det finns andra och du betyder precis lika mycket även om dom som du trodde var så beroende av dej vänder sej till andra personer.
Du kommer att bli förvånad över hur bra dom klarar sej allihop... Kanske till och med bättre när man själv är borta och inte är där och springer runt med sin stress och panik och ångest.
Tänk om det är så att dom också mår bättre nu? 

* Var snäll mot dej själv!
Ha tålamod för det tar tid. Var snäll mot dej själv och försök se det fina i allt. Försök att inte känna någon skuld. Alla gör vi vårat bästa och ibland blir det inte alls som man tänkt sej.
Stanna upp och se saker omkring dej. Man gör ju inte det när man är stressad. Man springer bara i panik och ser inte det vackra omkring sej. Livet bara försvinner och man missar det.

* Säg förlåt
Man är inte sej själv när man är stressad. Man beter sej väldigt konstigt.
Berätta för folk att du har varit stressad och be om ursäkt för att du inte har hört av dej eller för det du har dåligt samvete för. Det är befriande.

* Släpp och gå vidare
Jag tror att allt sker av en mening. Always look at the bright side of life. Du är en fantastisk erfarenhet rikare. Man lär sej så länge man lever.
Nya underbara möjligheter väntar runt hörnet!


Kommentarer
Postat av: Therese

Bra tips men glöm inte motion. Vardagsmotion och hård träning är helt outstanding för att minska stresshormonerna i kroppen och får en att vara närvarande i nuet samt rensar tankarna!

Postat av: Britt

Stackare dig, stress kan nästan ta livet av en!

Njut av mammaledigheten o Eskil. Han är ju jättesöt!

Alla hudvårdskonsulter är ju självgående o kan inadopteras i andra Unitar.

Det är ju så det funkar, man har ju rätt att va sjuk!!

Hoppas det ordnar sig för dig så du inte känner skuld, för det är det värsta när man är utbränd!

Varför är det mest kvinnor som blir utbrända???

Är det för hönsmamman i en att man ska ta hand om allt o alla.

2012-03-23 @ 07:59:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback