LCHF

Många tycker att det är ap-trist att läsa om min mat men andra har massa frågor så därför tänkte jag skriva ett inlägg om det nu.
Du som tycker att det inte är intressant what so ever får helt enkelt hoppa över det här och läsa nästa inlägg. :)

Sallad med kokt ägg och majonäs

Äntligen är det i alla fall färdigforskat och bevisat att LCHF inte är farligt och att man får högt blodtryck av det.
Men det finns ju så mycket fördomar om det fortfarande och det kan vara väldigt tröttsamt...
Jag säger så här: Är du rädd för att äta det varför gör du det? Gå och ät en pizza i stället eller en sallad.

Rostbiff 

Jag tänker inte sitta och övertyga folk att äta LCHF. Alla får väl stoppa i sej vad dom själv vill, det är inte min sak att stå och föreläsa om det.
Det finns massa bra fakta att läsa om det på nätet. Bland annat kostdoktorn.se och han håller även föreläsningar om kost, kolhydrater och LCHF.
Och sen finns det dom som föreläser om kost och säger nått helt annat...
Men det ska jag skriva om en annan gång.

Kyckling i gräddsås

Men jag tänker skriva här nedan om hur det fungerar och det som dom upptäckt. 
På 80 talet började man ge råd till folk att äta efter talriksmodellen.

Bild Google. 

Över allt i böcker om kost och hälsa kunde man se pyramiden med hur fördelningen av maten skulle vara. 
Längst ner fanns bröd, pasta, potatis mm. och detta rekommenderades alltså att äta mest av.
På mitten hade du grönsaker och minst av allt skulle du äta fisk, ägg och kött.

Bild Google

Längst upp på toppen fanns också fettet. Man skulle äta så lite fett som möjligt. Det blev fetthysteri!

Fett är inte farligt för dej, det är bra!
Du behöver fett för att må bra - inte kolhydrater.
Kolhydrater är socker. Pasta och bröd och liknande är långsamma kolhydrater och din kropp mår inte bra av att äta det. 

Kesopannkakor med massa grädde!

Alla började äta efter dessa modeller och gick man ner i vikt?
Nej, tvärt om! Viktökningen på befolkningen började öka rekordartat och på några decennier har människor blivit sjukligt överviktiga, fått fetmarelatera sjukdomar, allergier och diabetes har ökat lavinartat.

Ja. Läkarna som förespråkar LCHF menar på att allergier och diabetes förbättras med rätt kost, dvs LCHF.
På kostdoktorn.se kan du läsa mer och även se en video om hans föreläsning om LCHF.

Vi måste byta ut tanken på att fett är farligt till att det är bra.
Men vi måste också byta ut tanken på att kolhydrater är bra till att det är dåligt.

Men framför allt:
Kombinera mycket fett med kolhydrater  så blir det katastrof!

Sparrissoppa med bacon

LCHF kosten har gjort mej mer energisk.
Jag får inga sockertoppar och humöret blir mer jämnt.
Jag har också gått ner i vikt när jag ätit "rätt".
Jag unnar mej en vinkväll ibland. Blir jag bortbjuden så äter jag självklart det som bjuds på, beroende på hur ofta jag råkar bli bortbjuden. Är det flera gånger på samma vecka så kan jag ta med eget eller skippa kolhydraterna och bara äta sallad och kött.
Bjuds det på kaka så hoppar jag över, om jag inte känner att jag har lust att smaka. 

Räksallad och majonäs

Jag vill leva hälsosamt och må bra. Jag tänker alltid äta LCHF och inte gå tillbaka till att äta massa kolhydrater för det är ohälsosamt.
Däremot kommer jag inte att leva slaviskt och strikt utan unna mej nått ibland om jag vill - till och med godis.
Socker är inte bra, men det är ju inte tex alkohol heller men ibland stoppar man i sej saker som inte är så bra för att men man väljer att göra det ändå.
Mitt mål är att försöka stoppa i mej det som är dåligt så lite som möjligt - inte aldrig.

Jag äter ibland 85% choklad till kaffet, en sån liten bit. Det är lyx för mej, eller bär. Oftast blåbär.
Allt sånt har blivit jättesött när man inte äter socker. Ett bär smakar väldigt sött tex. När man är sockerdetoxad är det svårt att förstå att man kunde dricka två glas saft på raken och smälla i sej en påse godis utan att reagera.

Broccolisoppa med räkor

Det jag saknar ibland är lösgodis och just saften. Torrostade jordnötter kan jag också bli sugen på.
Men det går ofta snabbt över när jag äter riktig mat. Sötsuget kommer bara när jag är hungrig.
Bröd saknar jag aldrig. Bröd blir som en stabbig stor klump som lägger sej som en sten i magen och man blir jättemätt. Jag känner mej som mest ohälsosam när jag äter bröd.
Riset, pastan och potatisen saknar jag inte heller. Men var jag tvungen att välja så skulle jag hellre äta det framför brödet.

Lax och parmaskinka 

Rotfrukter kan jag leva utan, det är helt okej, jag äter ju alla grönsaker som växer ovan jord.
Frukten däremot kan jag sakna. Och då är det klementiner och bananer jag pratar om. Alla kärnfrukter är jag ändå allergisk mot så dom kan jag ändå inte äta.
Bär skulle jag kunna äta hur mycket som helst men det begränsar jag till några gånger i veckan, dom innehåller ju en del kolhydrater.
Mjölk saknar jag också. Har en liten skvätt i kaffet tillsammans med grädde så det får jag ändå i mej lite grann, men jag skulle vilka dricka ett helt glas.
Vad det handlar om, har jag kommit på är törst. Så då dricker jag två glas vatten och plötsligt var jag inte så jättesugen på mjölk mer. Och om jag e det tar jag en halv deciliter och då är suget över sen.

Det var vad jag hade att säga om LCHF idag.
It's a way of life.
Ett behagligt sätt att leva på. Hälsosamt, gott och är man hungrig så äter man mer bara eller tillsätter mer fett.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback