Dunstan baby language

Min syster är en väldigt klok ung kvinna.
Idag skickade hon en länk till mej och den länken finns med i förra inlägget. Nämnde det där lite snabbt i slutet.
I den länken är det en tjej som beskriver Dunstan baby language och hur det hjälpte henne under hennes bäbis spädbarnstid.
Hon skrev olika ord som "bäbisar" säger och vad dom betyder, att olika "ord" eller läten betyder olika saker.
Jag kände genast igen vissa "ord" eller läten som hon beskrev men jag har aldrig riktigt kopplat det till att det betyder just en specifik sak utan jag trodde att barn bara grät och att dom ville olika saker men man inte riktigt kunde veta.
 
Lite skeptisk var jag dock även om jag insåg efter läsningen att Astor faktiskt säger dom där olika ljuden så jag tänkte att jag skulle testa det direkt när han vaknade.
Snacka om att jag blev paff! Det var ju helt knäppt ju!
Lätet "Neh" säger han ofta och det betyder att babyn är hungrig. Får babyn inte mat då så övergår lätet till "Neeeh! Nääää!"
Astor började ganska direkt efter att han hade vaknat med att säga "neh, nä, ne..." lite försiktigt och jag gav honom bröstet direkt. Han blev jättenöjd och glad och det var precis vad han ville ha.
Efter en stund började han låta på ett annat sätt och det var ordet för att han behövde rapa och snacka om att jag blev förvånad när jag lyfte upp honom och han rapar som en karl!
Efter en stund brakade det i brallan och innan det lät han på ett annat sätt, men jag kopplade inte förrän efteråt. Då kände jag igen att han faktiskt hade låtit så som dom tydligen gör när dom är bajsnödiga eller har gaser i nedre delen av magen som behöver komma ut bakvägen så att säga och som inte kan rapas upp.
 
Efter dessa experiment blev jag nu plötsligt väldigt nyfiken på den här teorin och började Googla på det.
Och så här låg det visst till:
Priscilla Dunstan var ett sånt där underbarn när hon var liten. Hon kunde lyssna på ett stycke musik och sedan spela upp det på fiol efter att bara ha lyssnat en enda gång. Hon hade/har ett fotografiskt minne och memorerar allt hon hör och glömmer inte.
När hon fick barn upptäckte hon att hennes bäbis lät på olika sätt och började forska i det. Med tiden kom hon på vad dom olika lätena betydde och sedan forskade hon vidare på detta med tusentals olika bäbisar från världens alla hörn. Alla bäbisar pratar samma språk i spädåldern oavsett vilket land dom kommer ifrån och genom att lära sej tolka vad dom olika lätena betyder så underlättar du det för dej själv och får en nöjd och harmonisk bäbis.
 
Först såg jag ett klipp med Priscilla när hon var med på Oprah och sedan kollade jag på YouTube efter hennes Baby Language lektioner som någon lagt ut där. Antar att det är nått man ska köpa egentligen, men nu råkade dom finnas där och jag kikade på dom.
Väldigt bra. Jag önskar jag hade fått denna information när jag var 23 och fick Sofia som skrek från sex - sju till tio på kvällen varje dag!
 
När man tänker efter så är allt ganska logiskt också.
Alla ljud eller "ord" uppkommer av naturliga förklaringar. Tex. ordet "neh" (hungrig), den uppkommer av att bäbisen gör sugreflexen samtidigt som han skriker. När en bäbisen suger så åker tungan upp mot gomen och om man samtidigt gör ett ljud blir det ett N-liknande ord: Neh eller Nä eller Na.
När dom behöver rapa så uppstår ett tryck i övre delen av bröstet och då låter dom på ett annat sätt.
När babyn behöver bajsa eller har gaser i magen får dom kramp och det blir ett mer stönande ljud som kommer långt nerifrån magen.
 
Jag upptäckte också att man behövde titta på videorna med alla exemplen på dom olika ljuden flera ggr om för att lära sej höra skillnaden på dom och även för att lära sej vad dom betyder.
Alla bäbisar låter ju lite olika även om själva "ordet" var ganska tydligt, så även på Astor! :)
 
Vilken upptäckt.
Verkligen ett bra tips till alla nyblivna föräldrar eller gravida! Tänk va mycket enklare allt blir med denna info!
Tänk vad mycket ångest man slipper för att man kan hjälpa sitt barn och inte behöver gå runt och ha panik för att man inte vet vad man ska göra när babyn bara skriker! :)
 
Tack Heidi.
Dagens tips.
 
Här kommer länken igen  http://www.onewaycommunication.co/?p=27899
men sök hellre på Dunstan baby language på YouTube
 
 

Kommentarer
Postat av: Sari

Jaha.. jag läste din blogg i fel ordning, märker jag. ;)

Svar: :)
kattitingeling

2013-09-21 @ 19:06:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback