2009-07-18

Lördag

Lördag blev en utflyktsdag.
En orgie i dåtid. Vi åkte till
Gammelstads kyrkby.
Om ni åker till Luleå så rekomenderar jag detta varmt! MASSA HISTORIA.
Men ni som följt min blogg har ju räknat ut att historia är min passion. :)



Från Gammelstads hemsida:
Gammelstads kyrkstad finns kyrkstugor, medeltida stenkyrka, bostadshus, sockenmagasin och mycket mera. Sedan 1400-talet när kyrkan byggdes har det hänt mycket i Gammelstad. Här växte Luleå från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Staden var tvungen att flytta på slutet av 1600-talet och då började man kalla kyrkstaden för Luleå gamla stad - i folkmun "Gammelstad". 
Många människor, både från byarna i närheten och mer långväga har besökt Luleå. Bland de mer kända besökarna finns Carl Linneus som kom till Gammelstad vid midsommartid 1732, bara 25 år gammal.

Kyrkan har en mycket rik interiör och inredning. Korets senmedeltida kalkmålningar är utförda av Albertus Pictors skola. De kalkades över på 1700-talet men togs fram igen 1909. Till höger om altaret finns medeltida korbänkar och en rekonstruerad så kallad biskopsstol.



Altarskåpet, med sitt myller av träfigurer som berättar om Kristi lidandes historia, är ett av landets finaste. Det byggdes i Antwerpen omkring 1520 och kostade 900 mark silver, en jättesumma som lulebönderna uppges ha betalat kontant. Predikstolen och minnestavlorna är utförda av Nils Jacobsson Fluur i början av 1700-talet.



Vad är en kyrkstad och vad gör man där?
Kyrkstadstraditionen


Tillfällig övernattning




Kyrkstäder




----------------------------------------------------------------------

Vid sidan av kyrkbyn fanns en liten by dit man hade fraktat gamla hus och stugor för att visa hur en dåtida gammal by såg ut. Här fanns en liten affär, hagar med hästar och stior med grisar, hönshus och lador. Man fick också gå in i stugorna för att titta hur det såg ut.
Runt omkring i byn gick det människor klädda i dåtida kläder och i en stuga fick man vara med och baka. I en annan stuga fick man snickra och i en lada fick man hoppa i höskullen.



Så här står det på hemsidan
:

 Friluftsmuseet Hägnan

Friluftsmuseet Hägnan är ett levande friluftsmuseum beläget endast 200 meter från världsarvsområdet. På Hägnan blir du förflyttad cirka 120 år tillbaka i tiden och får uppleva hur livet tedde sig för människorna på landsbygden förr- samma människor som under kyrkhelgerna bebodde kyrkstaden.  Möt karaktärer ur gångna tider- tidstypiskt klädda pigor och drängar som berättar för dig om sin tid.




Museigårdarna
Byggnaderna på Hägnanområdet härstammar från olika delar av Norrbotten och ger en verklighetsnära bild av en 1800-talsby i kustlandet och hur livet tedde sig där. Under sommaren bebos gårdarna av husfolket- Hägnans duktiga guider och skådespelare iförda tidstypiska kläder som berättar för dig om livet förr.




På Hägnanområdet kan du välja att på egen hand njuta av den trivsamma miljön, besöka lanthandeln, titta på husdjuren i hagarna, prova på att gå på styltor eller leka med barnen i och runt Perihanschagården- barnens egen gård på Hägnan.

Du kan också delta i mängder av aktiviteter...






Aktiviteter på Hägnan
Friluftmuseet Hägnan erbjuder en mängd aktiviteter och upplevelser för stora och små, företagsgrupper och privat året runt.

Följ med på en resa genom seklen med kunniga guider (klädda i tidstypiska kläder) på dramatiserad tur.



Träffa torparfamiljen på 1700-talet, besök 1880-talets välbärgade bondgård och sluta i 1940-talets välsorterade lanthandel.



Smaka mat från olika tider, baka bröd i vedeldad ugn, smid i smedjan, tova ull, kärna smör, gör kristyrer. Utmana varandra i lagtävlingar, förlägg er konferens och personaldag på Hägnan eller få en guidad visning av museiområdet medan guiden berättar om museigårdarnas och områdets egen spännande bakgrund.


Missa inte detta om ni åker till Luleå! Det var jättehäftigt.
------------------------------------------

Efter att vi hade varit på i Gammelstad skickade vi gubbarna på att handla och vi tog hela skaran med barn och gick och bada. Vi var helt slut men barnen ville ju så gärna badade.




Kusin Marjo och hennes dotter Amanda


Lilla Anna

Vi fick rökt lax igen! Fasen va gott.
Marjo och Patrik hade också en röktunna. Helt galet gott. Vi måste nästan köpa oss en sån röktunna. :) 
Finns att köpa på K-rauta hörde jag... Det finns väl här i Göteborg har jag för mej....


Av Sveriges totalt 71 kyrkstäder återstår idag endast 16 stycken. Merparten av dessa är spillror av vad de en gång var. Gammelstad har landets största och bäst bevarade kyrkstad med 408 stugor uppdelade i 553 kammare.

Bönderna ute i byarna byggde upp sina kyrkstugor för att kunna övernatta i samband med kyrkobesök, ting, sockenstämmor och marknader. Kyrkstaden var sockenbornas självklara mötesplats och man passade på att träffa vänner och bekanta från andra byar än den egna. Så småningom skedde en indelning av kyrkhelgerna i gammeldoms- och ungdomshelger. Under ungdomshelgerna inleddes många nya bekantskaper som senare ledde till äktenskap.



Levande tradition
Kyrkstugorna är fortfarande privatägda och flera gånger om året kommer kyrkstugeägarna och andra församlingsbor till kyrkhelg, marknader, föreläsningar, kurser och under den traditionella konfirmationsläsningen före midsommar bor ungdomarna i kyrkstugorna. Då övernattar man ofta i sina kyrkstugor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback