2012-06-01

Fredag

Idag jobbar jag.
Vi har haft fem barn här. Sen kom ett sjätte. Nu har jag rast och sen ska jag va på en annan avdelning där det är elva barn. Jobbar inte ihjäl mej med andra ord... Ska jobba till fyra.

Här jobbar dom efter Reggio Emilia pedagogiken. Så vill jag jobba om jag ska jobba med barn. Har gått flera kurser i det och varit på studieresa i Stockholm och besökt Reggio förskolor där. Här nedan skriver jag om pedagogiken. Är du inte intresserad så får du stoppa här! :)

Lyssnande, dokumentation och reflektion är några av denna pedagogiska filosofis kännetecken, liksom att se på olikhet som ett viktigt värde.

En bärande idé i pedagogiken är att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter. Att barn har hundra språk är ett vedertaget förhållningssätt. Pedagogen (den vuxne) ska inte värdera eller påverka på vilket sätt barnet vill eller ska ha möjlighet till att uttrycka sig. Därför används lekmateriel som oftast inte är färdiga. Exempelvis dockor, bilar och pussel är väldigt givna hur man använder dem, istället får barnet andra typer av material som öppnar möjligheten att vrida och vända på sin fantasi. Barnets lekfulla förundran tas till vara genom att pedagogen ser sig själv som medforskande i livets alla delar som är nya för barnet. Pedagogen bör helst inte ge färdiga svar på frågor, utan istället finnas med som ett stöd för barnet när det funderar på hur det kan lära sig förstå det som det funderar på. Skapande, observation och dokumentation har stor betydelse i verksamheten. Barnet ses som rikt, kompetent och nyfiket.

Här är några bilder från denna förskola. Laddar bara upp några få, för bloggappen är inte bra, den hänger sej när man laddar upp för många bilder. Lägger ut fler sen när jag kommer hem.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback