Om du tror att LCHF är farligt - Gå genast och koka en stor kastrull med potatis!

 

Hur fungerar det egentligen?

 

I korthet så fungerar LCHF genom att man låter kroppen byta energikälla: från kolhydrater till fett.

Alla kolhydrater omvandlas i magen till glukos (socker). Det gäller såväl snabba som långsamma kolhydrater så detta gäller alltså även det mörka rågbrödet, pastan, couscous:en och knäckebrödet som alla omvandlas till glukos när de bryts ned i magen.

När man äter kolhydrater höjs blodsockret vilket medför att insulinproduktionen ökar. Insulinet ser till att blodsockret sjunker samtidigt som det också ser till att fettet i maten lagras på kroppen. Kolhydraterna i maten används till energi, om alla kolhydrater inte används omvandlas överskottet till fett som även det lagras på kroppen.

Om kosten innehåller mycket lite kolhydrater (man äter LCHF-kost) behöver kroppen gå över till att använda det lagrade kroppsfettet istället. Kroppen ställer om sig från kolhydratdrift till fettdrift.

 

 

Hur kan man gå ner i vikt genom att äta fett?

 

LCHF bygger på att man tänker helt tvärt emot traditionella viktminskningsråd. Istället för att räkna kalorier och begränsa sitt intag av mat (och därigenom gå ner i vikt genom att svälta kroppen) så låter man hormonerna styra viktminskningen. Genom att ställa om kroppen från kolhydratdrift till fettdrift tillåts kroppen att använda sina fettlager som bränsle och man går ner i vikt.

 

 

Behöver inte hjärnan kolhydrater för att fungera?

 

Detta är en av de vanligaste invändningarna mot LCHF - att hjärnan inte fungerar utan kolhydrater. Hjärnan behöver en viss mängd glukos varje dag. Om man inte äter tillräcklig mängd kolhydrater för att tillfredsställa hjärnans behov av glukos tillverkar levern glukos av protein och fett. De ketoner som bildas när kroppen är i ketos (fettdrift) används också av hjärnan istället för kolhydrater.

 

 

Hur får jag i mig fibrer? Är LCHF farligt för hälsan (i längden)?

 

Om man äter enligt LCHF är behovet av fibrer för att få magen att fungera borta. Magen fungerar ändå, främst tack vare att fettet i maten gör att magen fungerar bättre. Många som har magproblem som till exempel IBS har blivit av med sina besvär efter att ha övergått från traditionell kost till LCHF.

 

Källa: Alltomlchf

 

 

Är LCHF farligt för hälsan (i längden)?

Läs: http://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/#farligt

 

Får man inte förhöjt kolesterol av fet mat?

Läs här: http://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/#kolesterol

 

 Alla bilder är lånade från Google

 

Mina tips:

Ha tålamod. Första månaden gick jag inte ner alls men efter en månad rasade kilorna!

 

I början hade jag omställningsbesvär Jag blev yr, illamående, seg, trög och trött, svag. Men jag fortsatte och det gav med sej. Det tog två till tre veckor ungefär. Jag var också extra hungrig. I början är man ofta mycket hungrig då de kolhydrater man tagit bort ur kosten ofta har tagit upp stor volym i magen. Svaret är att äta mer mat och försöka lyssna på kroppens signaler. Man ska äta när man är hungrig och äta tills man blir mätt. Efter ett tag med LCHF-kost reglerar detta sig och man äter mer normala eller till och med mindre portioner än tidigare. Jag drack också lite för dåligt.

 

Lyssna inte på folk som inte kan nått om LCHF. Ta reda på fakta genom källor som kan sin sak och inte folk som skrämmer upp dej. LCHF är inte farligt. Om du tror att LCHF är farligt för dej ska du inte äta sådan mat.

Gå genast och koka en stor kastrull med potatis och smäll i dej det med detsamma!

Du måste inte äta LCHF kost. Låt bli om du e rädd eller känner obehag men låt andra göra som DOM vill.

 

 

KOSTDOKTORN är en bra sida där du hittar mycket bra information.

 

Se filmen som han har lagt ut som heter "Matrevolutionen -- Ät dig frisk med riktig mat". Finns på hans hemsida under fliken Video eller titta på den HÄR


Kommentarer
Postat av: Cecilia

Fett är ju inte så bra för blodkärlen...

2012-10-07 @ 15:33:02
Postat av: Maria

kul att det gav resultat tillslut :)
jag skulle aldrig kunna låta bli att äta potatis så det är nog inget för mig :) får bli en sportfåne eller ngt sen ;)

fick förrsten sms.et, har bara varit lite dålig på att svara på sms och bloggkommentarer.. är ju inte riktigt kry just nu :/

ha de bra!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback